Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

Verontrustende diagnose gesteld bij Nederlandse reizigers in Afrika

Het White Savior Syndrome ligt op de loer

Charles Witlox, Afrika-expert en oprichter van Charlie’s Travels, waarschuwt Nederlandse toeristen voor het “White Savior Syndroom” wanneer zij afreizen naar Afrika. Landen zoals Kenia en Oeganda kampen nog altijd met dit syndroom, dat zijn oorsprong kent in de periode van de kolonisatie van Sub-Sahara Afrika. Symptomen waaraan het syndroom te herkennen is: gedachten zoals ‘wij-zijn-wit-rijk-en-opgeleid-en-we-moeten-de-arme-stakkers-helpen’, het innemen van de positie ‘wij en zij’ en gebruik van hashtags zoals #PoorAfricanChild. Ook al is het doen van vrijwilligerswerk en het uitdelen van cadeaus aan de Afrikaanse bevolking goed bedoeld, het doet vaak meer goed dan kwaad. Het goede nieuws: er zijn manieren om besmetting te voorkomen en symptomen te verminderen. Het advies van Charles is dan ook ‘ga goed voorbereid op reis’.

White Savior Syndrome

Nog altijd heeft Afrika te lijden onder het “White Savior Syndroom”, met symptomen als het privilege van witte westerlingen en de neokoloniale ‘wij vs. zij’-mindset waarin de witte westerling als superieur wordt gezien aan ‘de Afrikaan’. Dit gedachtengoed uit de koloniale tijd blijft als een koppig virus sluimeren in de maatschappij van veel Afrikaanse landen. Overblijfselen van de koloniale tijd schuilen in boeken, culturen, normen en waarden, academisch onderwijs, maar ook gedragingen van westerse toeristen. Bijvoorbeeld: het willen bijdragen aan het bouwen van schooltjes en het bezoeken van weeshuizen. Gevolg: het zelfbeeld van de lokale bevolking wordt aangetast en de ‘wij vs. zij’ verhouding blijft in stand. “Reizigers moeten zichzelf duidelijk de vraag stellen wat voor impact hun bezoek aan een land heeft en wat de intrinsieke motivatie is om mensen ter plekke te helpen”, aldus Charles Witlox. “Natuurlijk bestaan er organisaties die grote positieve impact hebben op mensen in gebieden waar niemand naar omkijkt, maar ga goed voorbereid, met kennis van de organisatie, op reis”.

Het medicijn

Het sleutelwoord voor het voorkomen van het “White Savior Syndroom” is ‘context’. Die bepaalt wanneer bepaald gedrag gepast is of niet. “Welvarende westerlingen mogen wat mij betreft hun handen uit de mouwen blijven steken in Afrikaanse landen, maar alleen als zij bewust nadenken over de consequenties hiervan. Wie zijn de mensen die je wilt helpen? Op welke manier willen zij geholpen worden?”, aldus Charles. Daarnaast adviseert de Afrika-expert zonder toestemming geen foto’s te maken van mensen en zorgvuldig om te gaan met hashtags op social media. “Gebruik jouw social media kanalen juist om de diversiteit en schoonheid van het land waarin je te gast bent te laten zien!”

Over Charlie’s Travels

Charlie’s Travels is dé reisspecialist als het gaat om op maat gemaakte off the beaten track-ervaringen in Afrika. Het verhaal achter het bureau Charlie’s Travels leest als een jongensboek: na zijn studententijd besluit oprichter Charles Witlox reizen door Afrika te organiseren. Van lustrumreizen voor jaarclubs, tot unieke reisbelevingen voor koppels en families, alles op maat en afgestemd op de wensen van de reiziger. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een organisatie met een internationaal reislustig team van zo’n 30 man, opererend vanuit de jungle villa in Nairobi, Kenia. Naast het organiseren van reizen, produceert Charles met zijn team tevens zijn eigen Afrika reisprogramma op YouTube, waarin hij het échte Afrika laat zien. Meer informatie over Charlie’s Travels is te vinden op www.charlies-travels.com. I'm a new Text block ready for your content.