Carnavalfans opgelet: eens carnavalvieren in de zomer? Ga naar het Barbados Crop Over Festival

 

9 februari 2024 - Carnaval staat voor de deur, ook op Barbados wordt dit groots gevierd maar dan in de zomermaanden in de vorm van het Crop Over Festival. Een jaarlijks terugkerend festival dat plaatsvindt in juli en augustus op het Caribische eiland. Het festival  viert het officiële einde van het suikerriet seizoen met Barbadiaanse muziek, kunst, eten en cultuur. Een ware beveling voor op je bucketlist.

 © Barbados Tourism Marketing Inc.

Het Crop Over Festival is het populairste en kleurrijkste festival van Barbados. De oorsprong van het festival is te danken aan de tijd waarin Barbados 's werelds grootste suikerproducent was. Acht weken lang vieren de Bajans het einde van het suikerriet seizoen. Het festival dient als eerbetoon aan de hardwerkende slaven die in de suikerrietvelden werkten. Het was een tijd waarin zij na maanden van zware arbeid zich verenigden om te feesten en de beste rietsnijders te eren door hen te kronen tot ‘King and Queen of the Crop’. 


De Crop Over-feesten die plaatsvonden op de plantages namen af in de jaren 1940 na de Tweede Wereldoorlog, toen de vraag naar suiker afnam en een aantal plantages op het eiland werd gesloten. In 1970 werd er nieuw leven in dit festival geblazen als een manier om de rijke culturele erfenis van Barbados te vieren en het toerisme te bevorderen.

 © Barbados Tourism Marketing Inc.

Het Crop Over festival is uitgegroeid tot een onmiskenbaar onderdeel van het culturele erfgoed van Barbados. Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat duizenden mensen van over de hele wereld aantrekt.

Het kleurrijke festival is meer dan alleen een feest; het is een viering van de kleurrijke geschiedenis en tradities die het eiland definiëren. Van de opzwepende ritmes van calypso en soca tot de prachtige kostuums en dansers, het festival op Barbados is een hele beleving. 

De festiviteiten beginnen traditiegetrouw met een openingsparade, waarbij kleurrijke praalwagens, dansers en muzikanten door de straten van Bridgetown, de hoofdstad van Barbados, trekken. Naast de parade zijn er tal van andere evenementen gepland, waaronder straatfeesten, kostuumwedstrijden en live optredens van lokale en internationale artiesten. 

© Barbados Tourism Marketing Inc.

Het festival eindigt elk jaar op de eerste maandag van augustus. Deze maandag staat geheel in het teken van de parade die de Grand Kadooment wordt genoemd. Tijdens deze dag wordt het einde van de Crop Over gevierd. De enorme optocht bestaat uit grote groepen met verklede leden in gekleurde kostuums die met veel muziek en dans over het eiland paraderen.

Het Crop Over Festival 2024 op Barbados vindt plaats van 6 juli tot 5 augustus. Het Festival is toegankelijk voor alle bezoekers. Vanuit Nederland vlieg je via Londen naar Bridgetown met British Airways of via New York of Boston met JetBlue. 

Meer informatie over Crop Over Festival? https://ncf.bb/crop-over/ 

Meer informatie over Barbados? www.visitbarbados.org                                                

Over Barbados
Barbados, gelegen in de oostelijke Caraïben, is een idyllisch eiland dat bekend staat om zijn witte zandstranden, kristalhelder turquoise water en levendige koraalriffen. Het is niet alleen een populaire toeristische bestemming vanwege zijn adembenemende landschappen, maar ook vanwege de warme gastvrijheid van de lokale bevolking, die de rijke cultuur van het eiland weerspiegelt. Met een mix van koloniale invloeden en een levendige Caribische sfeer, biedt Barbados een scala aan activiteiten, variërend van ontspannen zonnebaden tot het verkennen van historische bezienswaardigheden zoals de indrukwekkende Garrison Savannah. Het eiland staat ook bekend om zijn levendige festivals, smakelijke lokale gerechten zoals cou-cou en flying fish, en de opwindende ritmes van calypso-muziek. Barbados is werkelijk een parel in de Caribische Zee, waar bezoekers kunnen genieten van een perfecte mix van natuurlijke schoonheid en culturele ontdekkingen. Bezoek de website: www.visitbarbados.org