Een weekend vol sneeuwsport in Zuid-Tirol: Audi FIS Ski World Cup

Al een aantal jaar is de Italiaanse regio Zuid-Tirol het decor voor de Audi FIS Ski World Cup. Hoewel de situatie dit jaar onzekerheid met zich meebracht voor het event, is Zuid-Tirol blij dat de atleten verwelkomd kunnen worden. Op 18 en 19 december staan de sporters in de startblokken in Val Gardena/ Gröden voor Super-G en Downhill. En op 20 en 21 december zien we Gran Risa en Alta Badia als decor tijdens de (Giant) Slalom. Zonder publiek, maar desalniettemin kunnen we vanuit onze huiskamers toch genieten van het ski spektakel. Hiermee wachten we ook af of er dit seizoen überhaupt nog geskied kan worden door het publiek zelf. De voorspelling is dat op 7 januari de pistes openen. We houden iedereen hier uiteraard van op de hoogte.

                                                                                                                                                                                                                                                       ©️ Matteo Agreiter

Races van de Saslong
Vandaag start het skiweekend met om 11:45 uur de Super-G (vanaf 2.000m naar 1.410m) vanaf de legendarische Saslong in Val Gardena. Op zaterdag 19 december sluiten we hier op hetzelfde tijdstip af met de Classic Downhill (vanaf 2.249m naar 1.410m). Een fan van facts & figures? De startlijst en resultaten zijn hier te volgen. 

                                                                                                                                                                                                                                                 ©️ Freddy Planinschek
Alta Badia’s gigantische piste
Voor deze editie gaan de ski racers op zondag 20 december om 10:00 uur van start op een van de lastigste banen voor de eerste run. In het hart van de Dolomieten stuiven de atleten met een noodgang naar beneden op de Gran Risa, als onderdeel van Giant Slalom in de Alpine Ski World Cup. Deze run bestaat al sinds 1985. De tweede run start om 13:30 uur. Op maandag 21 december dalen de sporters af naar Alta Badia waar zij om 10:00 uur en om 13:00 uur de Slalom voltrekken. De trofeeën zijn dit jaar ook weer van bijzondere afkomst. Ze zijn namelijk gemaakt door kunstenaar Daniele Basso in de vorm van UNESCO Werelderfgoed de Dolomieten.

                                                                                                                                                                                                                                                                 ©️ Alex Moling
Veiligheid voor alles
De aanloop naar deze momenten ging door de Covid-19 situatie niet zonder slag of stoot. De International Ski Association en de Zuid-Tiroolse overheid hebben een strikt protocol met veiligheidsmaatregelen opgezet om het event zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo is er geen publiek aanwezig en alle betrokkenen moeten Covid-19 tests ondergaan.

 Andy Varallo, hoofd van de organisatiecommissie voor de Alpine Ski World Cup in Alta Badia: “We miss the coming and going of people, not to mention all the happy times shared with the volunteers and partners; however, it is our job and our duty to set a good example, endeavouring to reduce the spread of the virus in order to allow our well-loved and much-desired winter season to reopen as soon as possible”.

Gelukkig is het binnen de richtlijnen mogelijk om er een sportief weekend van te maken en staan de atleten te trappelen om hun tijden te verbeteren. Wil je de races live aanschouwen? Dan kun je terecht bij ZIGGO Sport, Rai 2, ARD, ORF 1 en SF 2.


Over Zuid Tirol
Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. De bergen in dit gebied staan bekend als de Dolomieten. Het is er maar liefst 300 dagen per jaar zonnig, waardoor het de ideale bestemming is voor outdoor liefhebbers. Culinair genieten is in dit gebied, met de grootste dichtheid van Michelin-sterren per vierkante kilometer in Italië, zeker mogelijk.  Door de rijke en roerige geschiedenis van Zuid-Tirol is er op cultureel vlak veel te bezoeken en te bewonderen.  Kijk voor meer informatie over Zuid-Tirol op https://www.suedtirol.info/nl

Afbeeldingen downloaden