Het Alqueva meer in Alentejo is dé bestemming voor deze herfst

We zoomen in op het grootste aangelegde meer van Europa: het Alqueva meer in Alentejo, Portugal. Het beslaat een gebied van maar liefst 250 km2 en is aangelegd in de rivier Guadiana, vlakbij de Spaanse grens. Met temperaturen die nog steeds kunnen oplopen tot 25°C in het najaar is het de ideale herfstvakantie bestemming. Of je nu met de kids, met je partner of gewoon lekker alleen op pad wilt, het Alqueva meer biedt een uitgebreid programma met de leukste activiteiten. Voor die energieke waterratten, de fanatieke landrotten, de romantische sterrenkijkers of de cultuur- en geschiedenisliefhebbers. Lees vooral verder en laat je verrassen door het uiteenlopende aanbod.

Cultuur snuiven

Dat het Alqueva meer groot is, mag ondertussen wel duidelijk zijn, maar het is zelfs zo groot, dat er een geheel dorp onder water kwam te liggen en hierdoor verplaatst moest worden. Het ‘nieuwe’ dorp, Aldeia da Luz, is dan ook zeker een bezoekje waard. Om het oude dorp te herdenken is er een museum opgericht waarin de geschiedenis van het dorp centraal staat en in beeld wordt gebracht door onder andere voorwerpen van diens bewoners. Wil je juist in de openlucht ronddwalen, dan wordt Monsaraz aangeraden. Het is een middeleeuws vestigingsstadje met een prachtige idyllische uitstraling. Vergeet daarbij ook niet langs het Castelo de Monsaraz te gaan. Vanaf hier heb je namelijk het mooiste uitzicht over het meer. Vanuit Monsaraz is het nog zo’n 4 km naar een prehistorische verschijning. Hier staat namelijk een Alentejaanse versie van de Stonehenge, de Cromeleque do Xerês. Ook deze heeft een nieuwe plek gekregen naar aanleiding van de aanleg van het meer. Het frappante aan dit megalithisch complex is het feit dat het niet in een cirkel, maar in een vierkant is opgesteld!

Waan je in de oneindige sterrenhemel

Een ander leuk weetje over het Alqueva meer is het feit dat het door onder andere UNESCO in 2011 vernoemd is tot de eerste ‘Starlight Tourism Destination’. Hierop heeft de omgeving dan ook goed ingespeeld door activiteiten aan te bieden om heel even te kunnen verdrinken in de prachtige sterrenhemel die maar op weinig andere plekken in Europa zo goed te zien is. Zo is er het initiatief ontstaan vanuit de gemeenten rondom het Alqueva meer om de stadsverlichting ‘s nachts tot een minimum te beperken.

Je kunt in Monsaraz terecht bij het Observatório do Lago Alqueva om met het blote oog de sterrenbeelden te kunnen aanschouwen. Ook word je er begeleid met de mythologie en geschiedenis van de sterren om vervolgens met de telescopen het heelal in te kijken om enkele planeten en verscheidene manen te zien. Een andere, bijzondere manier van het ontdekken van de omgeving van Alqueva is met de Rota Dark Sky. Deze route is erop aangepast om het gebied te ontdekken door middel van verschillende activiteiten zoals rondleidingen om de natuur te verkennen, wandeltochten, kanotochten, birdwatching, astrofotografie workshops en wijnproeverijen. Deze activiteiten worden dan zowel ‘s nachts als overdag gehouden en ook de restaurants en hotels in de omgeving zijn hierop voorbereid.

Wil je deze sterrenhemel nu op een echt bijzondere manier beleven, dan is er de optie om een woonboot van Nicols te huren. Zowel met het gezin, met vrienden of alleen met je partner is dit een fantastische, en romantische, manier om in de openlucht te overnachten. Een groot voordeel hiervan is dat je er geen vaarbewijs voor nodig hebt. Daarbij kun je hiermee aan wal wanneer je wilt, van te voren de fietsen inladen en lekker de dorpjes in om te sightseeën.

Let’s get physical

Voor de sportievelingen onder ons is er ook genoeg te doen op het vasteland in de omgeving van het Alqueva meer. Zo biedt Transalentejo verschillende wandelingen en mountainbike routes aan die op ieder niveau mogelijk zijn. Rondom het Alqueva meer organiseren ze elf verschillende wandelingen en ook allerlei activiteiten in en rondom het water. Je hebt onder andere de route die van Amieira naar Alqueva leidt, met een medium moeilijkheidsgraad, maar met prachtige paden langs het water. Om het culturele aspect weer terug te laten te komen, is er bijvoorbeeld ook de route die je langs het erfgoed en het kasteel van Mourão leidt. Rondom het water kunnen verder nog allerlei wateractiviteiten geboekt worden, zoals kanoën, windsurfen, kajakken, SUPpen of zeilen. Niets is te gek. Zien we jou dit najaar in Alentejo?

Over de Alentejo             

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is de Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: de Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt.