Herfst in Zuid-Tirol betekent een seizoen vol culinaire hoogstandjes

Tijdens de herfst in Zuid-Tirol kleuren de bladeren goudgeel en oranje, staat de zon lager aan de hemel en verandert het landschap in een heldere en warme zee van kleuren. In het herfstseizoen schijnt de zon nog steeds volop maar worden de nachten steeds koeler, daarmee is de herfst de beste periode in Zuid-Tirol voor een verfrissende wandeling, een fietstocht of gewoon om te genieten van de zon. 

Op de wijngaarden is het het drukste seizoen van het jaar, de druiven zijn namelijk klaar om geoogst te worden. Het is ook de tijd van de festiviteiten rondom het terugbrengen van het overdadig versierde vee na een zomer op de alpenweiden. De dieren worden in de dorpen verwelkomd met traditionele feesten.  

In de herfst begint in Zuid-Tirol ook het geliefde Törggelen-seizoen. Zuid-Tiroolse boeren openen de deuren van hun traditionele boerderij of Buschenschank en serveren zelfgemaakte culinaire hoogstandjes, in combinatie met de nieuwe wijn.

Kastanjes en Törggelen 

De kastanjes uit Zuid-Tirol betekenen voor de inwoners net zo veel herfst als de kleurrijke bossen en de nieuwe wijn. Deze kastanjes zijn daarnaast het belangrijkste ingrediënt voor, wat de inwoners het vijfde seizoen noemen, het Törggelen.  

Het seizoen voor Törggelen begint begin oktober en eindigt eind november. In deze periode zijn de kastanjes rijp en klaar om bereid te worden. Bij de activiteit Törggelen loop je een route door de prachtige natuur van Zuid-Tirol waarna je neerstrijkt op het terras van een aangesloten ‘’buschenschank’’ voor de meest geweldige traditionele gerechten en zelfgemaakte wijn. Een aantal van deze typische gerechten zijn Kaminwurzen (worst), Speck en Schüttelbrot (hard brood), Schlutzkrapfen (vergelijkbaar met ravioli) en dumplings of vlees als hoofdgerecht. Mooie omgevingen voor Törggelen zijn de Seiser Alm, de Marlinger Höhenweg en de Waalweg Trails, hier vind je de beste stops. Via deze link kun je alle aangesloten boerderijen vinden, reserveren is noodzakelijk. 

Naast deze activiteit vinden er nog meer festiviteiten plaats rondom de kastanjes. Zo vinden van 14 oktober tot 6 november de kastanje weken plaats. Tijdens deze weken staan er allerlei activiteiten gepland rondom het leren over en het proeven van de kastanjes uit Zuid-Tirol. Daarnaast is er een speciale kastanje trail waarbij je alles leert over de kastanjes.

Wil je graag zelf een van de meest beroemde kastanje gerechten uit Zuid-Tirol maken? Vind dan hier het recept.

Appels

Naast de kastanjes zijn de appels de grote trots van de regio. Er zijn in Zuid-Tirol meer dan 7.000 boeren die appels telen. Wanneer je een Zuid-Tiroolse appel wilt kopen, let dan op de markering ‘’PGI’’ wat ‘’Protected Geographical Indication’’ betekent. Dit garandeert de kwaliteit en de plaats van herkomst van het fruit. In Zuid-Tirol worden allerlei soorten appels gekweekt zoals bijvoorbeeld de Elstar, Jonagold en pink lady. 

Wanneer je in Zuid-Tirol bent, kun je bij de appeltelers op bezoek gaan. Er zijn verschillende appelboeren die hun boerderij open stellen voor tours en rondleidingen. Leer hier alles over het telen van de appels en de reis die ze maken na het oogsten. Daarnaast vind je hier de leukste tours. 

Het is ook mogelijk om op een appelgaard te overnachten. Bij het ‘’farm-hotel’’ slaap en verblijf je tussen de appelbomen, de weiden en de bergen. 

Tot slot vinden er verschillende evenementen plaats rondom het presenteren van de eerste appels en het appel festival in oktober. 

Wijn

Verwend door de mediterraanse zon, gevormd door de Alpine omgeving, bereid door ervaren wijnmakers en geliefd bij wijndrinkers over de hele wereld, dat is wijn uit Zuid-Tirol.

Er is een nieuw themapad ontwikkeld waarbij je alles leert over de wijncultuur en wijngeschiedenis van Zuid-Tirol. Je loopt over het Val Venosta wijnpad dat toegankelijk is vanaf Pasen tot aan november. Op de route leer je via informatieborden over de lokale druiven, het landschap en de culinaire specialiteiten. 

De geheime royal van Zuid-Tirol onder de wijnen is de Pinot Noir. Deze wijn heeft een intense aroma van rode en donkere bessen, de geuren van kruidnagel en viooltjes en een zachte, elegante volheid. Er is een nieuw educatief pad ontwikkeld, de Pinot Noir Trail, in het zuiden van Zuid-Tirol waar je alles leert over de cultuur en de geproduceerde wijnen. 

Je kunt nu verblijven in een typisch wijnhotel, wie wil dat nou niet? In de speciale Zuid-Tirol Vinum Hotels draait alles om de lokale wijn, de oude culturele omgeving en de wijnregio. 

Andere culinaire events

Tot slot vinden er nog meer culinaire events en festivals plaats in Zuid-Tirol:

Culinair Festival Völser Kuchlkastl 
Kostbare momenten in UNESCO werelderfgoed gebied de Dolomieten
Wilde dieren & bossen, Eggental 
Wijn Festival
De brood- en strudel markt van Zuid-Tirol

Over Zuid Tirol

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. De bergen in dit gebied staan bekend als de Dolomieten. Het is er maar liefst 300 dagen per jaar zonnig, waardoor het de ideale bestemming is voor outdoor liefhebbers. Culinair genieten is in dit gebied, met de grootste dichtheid van Michelin-sterren per vierkante kilometer in Italië, zeker mogelijk. Door de rijke en roerige geschiedenis van Zuid-Tirol is er op cultureel vlak veel te bezoeken en te bewonderen. Kijk voor meer informatie over Zuid-Tirol op https://www.suedtirol.info/nl