MÉRIBEL (SAVOIE MONT BLANC)

NEEM PAUZE IN DE NATUUR ONTDEK DE WANDELPADEN VAN DE MÉRIBEL VALLEI!

Natuur en bergen, grandioze panorama's, smaragdgroene meren, kleurrijke flora, diverse fauna en beschermde gebieden, welkom in de Méribel vallei! Zowel kinderen als volwassenen zullen zich tijdens hun verblijf in de bergen vermaken en genieten van de vele ontdekkingen in het Nationaal Park Vanoise. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars: dit gebied in de Savoie Mont Blanc regio biedt een enorme verscheidenheid aan landschappen met 53.000 hectare en 500 km aan wandelpaden.

 

Het toeristenbureau van Méribel biedt gidsen speciaal voor wandeltochten. Deze gidsen zorgen voor uitgestippelde routes en advies om goed voorbereid de schatten van de 3 Valleien te ontdekken. Ga naar de Méribel vallei om de fauna, de flora en de gletsjerkunde te ontdekken in de bergen.

HET GLETSJERPAD VAN GÉBROULAZ

Welkom in de Doron des Allues vallei. Hier loopt het borrelende, levende water van de Doron, die gaat tot de bron: de gletsjer. Pas na 3 uur klimmen zul je de rivier van ijs ontdekken van Péclet-Polset. Ontdek te voet de geschiedenis van deze gletsjer van enkele duizenden jaren oud. Dit parcours zal je helpen om het fa

scinerende leven van deze rivier van ijs sinds de laatste ijstijd te ontdekken. Via genummerde markeringen die langs een pad staan, klim je naar de Sulphur Pass op een hoogte van 2.819 meter. Je gaat wandelen in een uitzonderlijk gebied: respecteer het. 

DE NATUURPADEN...

IN HET HART VAN HET NATUURRESERVAAT PLAN DE TUÉDA

Het natuurreservaat Plan de Tuéda is in 1990 aangelegd aan de westelijke rand van het Nationaal Park Vanoise. Het strekt zich uit van het gelijknamige meer tot aan de gletsjer van Gébroulaz, via de Refuge du Saut. Aan beide oevers van de Doron zijn 1.200 hectare van een uitzonderlijke natuurlijke omgeving bewaard gebleven.

DE BOTANISCHE ROUTE:

Tijdens deze route van 180 meter hoogteverschil en 2 km lang kun je veel verschillende natuurlijke omgevingen ontdekken: de moerassen, de rotsen, de droge graslanden, de weiden, oevers van beken en natuurlijk de bijzondere dennenbomen, La Cembraie. Deze dennenboom is de grootste originaliteit van het reservaat en de belangrijkste reden voor de oprichting ervan in 1990. Het pad begint 200 meter na de parkeerplaats van Plan Ravet, aan de linkerkant en eindigt bij het informatiepunt van het reservaat aan de rand van het meer. Reken 1,5 tot 2 uur voor de wandeling, dat geeft de tijd om de natuurlijke rijkdommen van het gebied volledig te ontdekken.

EXPLOR GAMES®:

Deze zomer biedt Méribel de kans om een leuke activiteit uit te proberen. Het is origineel en volledig gratis, voor jong en oud en bevordert de biodiversiteit: de Explor Games®. Dit concept is een mix tussen een ontsnappingsspel en geocaching. Met de Explor Games® heb je een unieke ervaring en loop je over een schilderachtige route. Het wordt aangeboden in de winter en in de zomer in het prachtige natuurgebied Plan de Tuéda en de 1.200 hectare aan beschermd gebied. Begeleid door een gratis mobiele applicatie kun je met familie of vrienden op avontuur gaan, de valstrikken omzeilen op de weg en de uitdagingen aangaan die op je wachten! Jullie zijn een groep avonturiers op verkenning in Méribel en zijn de enigen die de Méribel vallei kunnen redden. De Explor Games® is een unieke kans om de geschiedenis van de vallei en vooral de vele geheimen van de alpiene fauna en flora te ontdekken. Het is aan jou om te spelen! Reken 2 uur voor de wandeling.

WANDELING LAC DE TUÉDA EN REFUGE DU SAUT:

Deze wandeling biedt een onderdompeling in het Plan de Tuéda natuurreservaat, in het Nationaal Park Vanoise. Vanaf Lac de Tuéda stijgt het pad in de richting van de Vallon du Fruit naar de Refuge du Saut. Een route die in een lusvorm loopt en je in staat stelt om een diversiteit aan landschappen, flora (arcocussen, sparren, arolles, dennen) en fauna (marmotten, adelaars, gemzen, steenbokken) te ontdekken. Na een start in het Bois des Ramées biedt deze route de mogelijkheid om het Plagne plateau op een hoogte van 2.000 meter aan de voet van de Aiguille du Fruit te bereiken.

HET ''ERFGOED'': 

DE BOERDERIJ VAN DE FAMILIE PERRET 

Bij Lac de Tuéda vind je een kaasmakerij met veel dieren. Jong en oud zullen zich verbazen over de vele ontdekkingen in het Nationaal Park Vanoise tijdens hun verblijf in de bergen. Begeleid en onder toezicht van Cécile of Freddy, ontdek je de geheimen van de Beaufort kaasproductie op de boerderij van de familie Perret. Je kunt zelfs een stukje van deze uitzonderlijke kaas met de bijnaam "de prins van Gruyères" proeven.

EEN GOEDE VOORBEREIDING VOOR WANDELAARS: 

REFUGE DU SAUT  

Gelegen in het Plan de Tuéda natuurreservaat vind je Refuge du Saut. Dit is het ideale basiskamp voor alle wandelaars en liefhebbers van het hooggebergte. Dit toevluchtsoord in de bergen biedt alle comfort en is geschikt voor maximaal 25 personen (maaltijden en logies) met kamers en slaapzalen voor 2, 4, 6 en 8 personen. Daarnaast is het is volledig eco-verantwoord: zonnepanelen, ventilatie door een windturbine, water ter plaatse behandeld, sanitaire voorzieningen in de buurt en hout dat als brandstof voor verwarming wordt gebruikt. 

MOOIE WANDELINGEN DOOR DE MÉRIBEL VALLEI OM MEREN OP GROTE HOOGTE TE ONTDEKKEN
In de Méribel vallei en het Nationaal Park Vanoise vind je verschillende majestueuze hooggelegen meren die het ontdekken waard zijn. In de vallei van Méribel bevinden zich een tiental bergmeren, waaronder de schitterende meren van Mont Coua, gelegen op een hoogte van meer dan 2.500 meter. Het mystieke Lac des Fées. Of het niet te missen Lac de Tuéda. Wandelen met een gids of op eigen houtje, overdag of met een overnachting in een berghut, eenvoudige of meer uitdagende routes...het zijn allemaal manieren om deze betoverende bergmeren te ontdekken.

WANDELTOCHT: DE AIGUILLE DU FRUIT 

2 dagen/ 1 nacht

Deze 2-daagse wandeling is voor goede wandelaars. Tijdens deze wandeling ontdek je tien van de meest mooie meren van de Méribel vallei. Bijvoorbeeld Lac de Tuéda en des Fées, de meren van Mont Coua, het meer van Chanrouge en de Merlet meren. Je zult je verbazen over deze watervlakten met hun adembenemende landschappen en kleuren. 

Na een nacht in een refuge ga je naar de beklimming van de Platta, Chanrossa en Fruit pas. Daarna ga je terug naar beneden naar Méribel-Mottaret.

Dag 1: Trefpunt op de parkeerplaats van Plan Ravet voor de start van de wandeling vanaf het Lac de Tuéda. Volg vanaf hier de richting van de Refuge du Saut. Als je op het Plagne plateau aankomt, ga dan langs de chalets en ga verder naar het einde van het plateau om het kristalheldere Lac des Fées te zien dat aan de rechterkant verborgen ligt, 50 meter van het pad. Bereik de Refuge du Saut en volg dan de richting van de Glacier de Gebroulaz en de Col du Soufre naar de loopbrug die de beek oversteekt. Eenmaal gepasseerd, neem het pad aan de linkerkant. De 4 prachtige meren zijn niet aangegeven maar het pad is duidelijk zichtbaar. Bij het vierde meer, ga van het pad af naar links, naar de passage van Mont Coua en daal af in het gesteente naar het meer van Chanrouge. Neem dan het pad dat leidt naar de Chanrouge pas en neem de richting van de Merlet meren. Ga over de pas terug naar beneden om te slapen bij de Merlet meren (reservering noodzakelijk). Duur: 8 uur

Dag 2: Vanuit de refuge, passeer de Platta, Chanrossa en de Fruit pas voordat je afdaalt naar Méribel-Mottaret, langs het meer van Tuéda. Duur: 4 uur

DE MEREN VAN MONT COUA 

Tijdens deze 7 uur durende wandeling van gemiddelde moeilijkheidsgraad ontdek je de 6 spectaculaire meren van Méribel gelegen tussen 2.520 meter en 2.820 meter hoogte. Op de terugweg kun je ook een kleine omweg maken om een 7e meer te zien, het meer van Chanrouge, gelegen onder de Roche Pellier (noordoostelijke zijde) en dicht bij de trail. En waarom niet een 8e meer, het Lac des Fées gelegen in de vallon du Fruit ligt op 500 meter (zuidoost) van het chalet de la Plagne. 

Beklimming: Ga vanaf de parkeerplaats van Plan Ravet (1.681 m) in Mottaret in de richting van Refuge du Saut en passeer Lac de Tuéda. Ga na het meer verder in de richting van de Refuge du Plan en dan in de richting van de Refuge du Saut met wat steile paden. Neem even pauze in de vallei van vallon du Fruit om de meanderende Doron des Allues in de groene bloemrijke weide te bewonderen. Bij de Refuge du Saut (2.140m), volg de Col du Soufre en klim omhoog naar de brug over de Doron des Allues (2.440m). Neem na de brug het pad aan de linkerkant (oost) richting de meren van Mont Coua. Er zijn geen borden, maar het pad is duidelijk zichtbaar. Ga na het eerste kleine meer een beetje van het pad af om bij het tweede meer te komen. Volg dan weer het pad en de markeringen naar rechts (zuidoost) in de richting van het grootste meer (2.672m). Dit meer is erg populair bij vissers. Na het meer vervolgt het pad naar het vierde en vijfde meer (2.780m). Ga tot slot verder naar het zesde meer…  

Terugkeer: Ga naar het noorden, stroomopwaarts van het vijfde meer (2.787 m, passage des Eaux Noires). Ga dan naar beneden in de vallei aan de rechterkant van de kliffen van Mont Coua. Hier vind je veel steengraven met prachtige okerkleuren. De route kent een paar steile paden maar geen technische moeilijkheden. Je hoeft alleen maar naar beneden in de vallei te gaan (noord) om het groen onderaan te vinden. Volg het gemarkeerde pad dat naar de Col Rouge leidt. Wanneer je Col Rouge hebt bereikt, neem dan het noordwestelijke pad naar de Refuge du Saut en ga terug naar Tuéda langs dezelfde weg als naar boven.