L’Agence Savoie Mont Blanc doet barometeronderzoek

Zomer 2022: wat is het reisgedrag van Nederlandse toeristen naar de Franse gebieden deze zomer?

19 mei 2022 - Zoals iedere vakantieperiode heeft L’Agence Savoie Mont Blanc van 21 tot 29 april ook voor deze zomer een barometer onderzoek verricht. Het onderzoek staat in het teken van het reis- en boekingsgedrag van de vier belangrijkste markten voor het toerisme binnen en naar Frankrijk. Deze markten zijn Frankrijk, Engeland, België en Nederland. In totaal zijn 3.565 mensen ondervraagd, waarvan 720 Nederlanders.
Weinig last van corona angst en inflatie 

De afgelopen twee jaar zijn toeristen beperkt geweest in het plannen en boeken van hun vakanties als gevolg van de corona pandemie. Op dit moment lijkt dit achterwege te liggen maar komt bij veel toeristen het economische probleem meer naar voren. Toch willen toeristen deze twee problemen niet in de weg laten staan van de vakantieplannen die eindelijk weer mogelijk zijn. 

Het gevolg is dat het percentage Franse toeristen dat al geboekt heeft, sterk gestegen is. 4 op de 10 Fransen zullen zeker op vakantie gaan, dit is een stijging van 7 punten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit geldt ook voor de Nederlanders. 4,2 van de 10 is al zeker, 3 van de 10 twijfelen nog (dit was vorig jaar nog een percentage van 45%) en 2,8 van de 10 zeggen niet te gaan. Deze cijfers geven aan dat de vertrek intenties zelfs iets hoger liggen dan voor de pandemie. Wel zijn we nog steeds voorzichtig. Er wordt voor zekerheid gekozen en uit onderzoek blijkt dat Nederlandse toeristen dit jaar meer voor geregelde pakketreizen kiezen en minder voor particuliere boekingen.
Nederlanders zijn het meest positief 

Ondanks dat de Fransen, Britten en Belgen bezorgd zijn over de stijgende prijzen en de terugkerende besmettingen van corona blijven Nederlanders vooral positief. We zijn vastbesloten om weer op vakantie te gaan na twee jaar van belemmeringen. We zijn zo enthousiast dat we zelfs langer op vakantie willen. Meer dan de helft (59%) van de ondervraagde personen heeft aangegeven van plan te zijn om 9 dagen of meer (sommige zelfs meer dan 15 dagen) op vakantie te gaan. 30% van de Nederlanders zegt dan ook meer budget vrij te maken voor de zomervakantie. Daarnaast is het percentage dat nog twijfelt om te boeken gemakkelijk over te halen met aanbiedingen en een aanbod aan ‘’short-stay’’ vakanties om de kosten lager te houden. 
De bergen van Savoie Mont Blanc steeds populairder

In de winter zijn de Franse bergen populair onder de Nederlandse toeristen. In de zomer is de aantrekkingskracht ook steeds meer te zien. De bergvakanties in de zomer staan op dit moment op plek drie, achter vakanties aan de kust en op het platteland maar boven de stedentrips. De toeristen die naar de Franse zon afreizen zijn voornamelijk koppels en families die reizen in het hoogseizoen. 

 De bergen worden gezien als een toevluchtsoord voor rust, ruimte en vrijheid. Niet zo gek dat ze juist nu populairder worden in de zomermaanden. Het berg- en merengebied van Savoie Mont Blanc, dat twee derde van de Franse Alpen beslaat, stijgt in populariteit met ongeveer 12%. Dit is ten opzichte van vorig jaar bijna een verdubbeling. In de bergen houden we van wandelen, fietsen, zwemmen, cultuur snuiven en genieten van de gastronomie. 
Al met al is het een positief vooruitzicht voor het zomerseizoen. Het toerisme naar de Franse gebieden neemt toe, we zijn op zoek naar rust, ruimte en vrijheid maar willen ook actief bezig zijn en willen langer genieten van een welverdiende vakantie die twee jaar lang niet vanzelfsprekend was. 

Over Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Het is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. Het gebied herbergt 112 van de beste en meest gerenommeerde resorts ter wereld. Dat betekent een berg-walhalla met majestueuze bergtoppen en prachtige vergezichten. Savoie Mont Blanc is daarmee zeer aantrekkelijk in het zomerseizoen, tussen de vier grote meren en bergen. Het is een paradijs voor bergliefhebbers, met uitgestrekte beschermde gebieden, een nationaal park (La Vanoise), twee regionale parken (Bauges en Chartreuse) en vele natuurreservaten. Kijk voor meer informatie op https://www.savoie-mont-blanc.com/en