Het najaar in Alentejo, genieten van de natuur en ‘turismo rural’

Alentejo, het authentieke Portugal, waar de sterren helder aan de hemel schitteren en de natuur nog puur is. Ideaal voor een wandel- of fietsvakantie in het najaar en voor wie houdt van lekker eten en drinken. De uitgestrekte en ongerepte natuur maakt deze streek bij uitstek geschikt om er volledig tot rust te komen.

 

Alentejo is een dunbevolkte streek, in het noorden begrensd door de Taag en de regio Centro, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de regio Algarve. De regio blinkt uit in adembenemende vergezichten, heerlijk geurende eucalyptusbomen, kurk- en olijfbomen, en prachtige, witte stadjes als Monsaraz en Evora. Vanuit Lissabon of Faro ben je in anderhalf tot twee uur rijden ter plaatse.

Het reusachtige stuwmeer van Alqueva  ligt vlak bij de grens met Spanje. Het is de ultieme ‘Starlight Tourism Destination’ toegekend door onder andere UNESCO. Er zijn niet veel plaatsen in Europa waar de sterrenhemel zo indrukwekkend is als in dit stuk van Alentejo. Je kunt hier trouwens een boot huren, zelf varen én overnachten op het meer. Ook watersportbeoefenaars hebben hier een uitgebreide keuze: van suppen tot zeilen, van zwemmen tot waterskiën. Voor liefhebbers van de mountainbike zijn er leuke routes. In het najaar is de temperatuur ideaal voor fietsers en wandelaars: 22 à 25°C. Het verplaatste dorp Aldeia da Luz , met een museum over de geschiedenis, is ook een bezoekje waard. Het dorp moest plaatsmaken voor het stuwmeer en werd elders opnieuw gebouwd; een replicadorp met een bijzondere geschiedenis dus. En dan is er Monsaraz : een idyllisch middeleeuws vestigingsstadje met charmante leistenen straatjes. Het is een perfecte plaats om rust te vinden, alsof de tijd stilstaat.

 

Evora  is zeker ook een must. Het is de hoofdstad van de regio Alentejo en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een topper op cultureel en historisch gebied, charmant, gezellig en met heel veel leuke cafeetjes en eetgelegenheden. Alle bezienswaardigheden in het centrum van Évora liggen bovendien op loopafstand van elkaar. Probeer ook eens een optreden van Cante Alentejano mee te pikken, de traditionele meerstemmige zang.

 Genieten van het ‘turismo rural’, dat is ook je laten verleiden door de heerlijke streekgerechten, lekkere lokale wijnen en olijfolie, of de ‘migas’ (broodballetjes), droge worsten en ‘bifana’ (broodje varkensvlees). Dat alles is mogelijk tegen zachte prijsjes! De gastvrijheid van de mensen krijg je er helemaal gratis bij.


Over de Alentejo
Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is de Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: de Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt.