Zalig uitblazen in de Alentejo: proeven van de lente op z'n best

Op zoek naar een prachtige bestemming waar je deze lente geniet van milde temperaturen, adembenemende landschappen en een gastronomische tafel? De Alentejo voert je naar de grootste regio van Portugal. Waar je weg van de massa verblijft en logeert in charmante, gastvrije landhuizen.

Je bereikt de Alentejo in een handomdraai. Want wie vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Lissabon vliegt, rijdt in anderhalf uur naar zijn bestemming. Daar word je verwend met lentetemperaturen die rond de 20°C schommelen. Ideaal dus om de streek te verkennen!

Langs een kustlijn van wel 100 kilometer hop je van het ene paradijselijke strand naar het andere. En landinwaarts spelen meren en rivieren met het landschap. Die natuurpracht bewonder je in alle rust. De Alentejo is namelijk een erg dunbevolkte streek: de provincie neemt bijna een derde van Portugal in beslag. Terwijl slechts 5 procent van de bevolking er leeft. 

Historische steden en gouden landschappen
De Alentejo trakteert je op uitgestrekte velden, waar kurkbomen de horizon domineren. Wie het binnenland verkent, ontdekt verschillende historische steden. Zo behoren Évora en Elvas tot het Unesco Werelderfgoed.

Neem je fototoestel zeker mee, want tijdens de lente baadt de Alentejo in een betoverend, goudachtig licht. En dat terwijl de hemel intens blauw kleurt. Ook ’s nachts zorgt de Alentejaanse lucht voor een indrukwekkend schouwspel. Omdat er weinig lucht- en lichtvervuiling is, krijgt de sterrenhemel vrij spel.

Évora

Logeren in een herdade of luxueuze vista

Uitrusten na een fantastische dag in de Alentejo? Dat doe je bij gastvrije ondernemers die je ontvangen in hun mooie herdade’s. Deze authentieke landhuizen laten je proeven van het échte Portugal. Ze leggen je heerlijk in de watten. En trakteren je op een weids uitzicht over de uitgestrekte velden.

Zo kruip je onder de lakens van Herdade do Touril, een stijlvol adres langs de kust, vlakbij het Rota Vicentina wandelnetwerk. Of absorbeer je de artistieke sfeer van het kleurrijke Herdade da Matinha in Cercal. Enkele andere geweldige logeeradressen zijn Herdade da Malhadinha Nova in Albernoa en Herdade do Monte Alto in Campo Maior.

Verschillende boetiekhotels doen er nog een schepje op. Ze omhullen je met luxe en comfort. En voeren je naar sprookjesachtige domeinen boordevol wijnranken, olijfbomen en wandelpaden. Zo ga je op retraite op de waanzinnige vakantieboerderij São Lourenço do Barrocal in Monsaraz. Boek je een wijnarrangement bij Torre de Palma Wine Hotel. Of ontdek je je innerlijke Bourgondiër tussen de velden van Herdade da Rocha.

Herdade da Malhidinha Nova

Lokale wijnen en ander streeklekkers

De lokale gastronomie? Die overgiet je bord met een zuiders, mediterraan sausje. Verse vis, aardappelen, tomaten en vlees spelen een hoofdrol in de keuken. Ook kaas en gerookte ham vallen erg in de smaak bij de Alentejanen.

Fijnproevers kunnen hier de lekkerste olijven nuttigen, rechtstreeks afkomstig vanaf de glooiende boomgaarden. Vergezeld door een uitstekend glas streekwijn. De Alentejo telt namelijk een heleboel professionele wijnbouwers. Die ontvangen je bij hun wijnhuis voor een boeiende rondleiding en heerlijke proeverij.

Vooral de regio’s Vidigueira, Cuba en Alvito oogsten veel bekendheid. Want hier houden de wijnbouwers de traditie hoog. Net zoals de Romeinen, 3.000 jaar geleden, laten ze hun wijn fermenteren in gigantische aarden kruiken. En dat geeft de zogenaamde ‘Talha’-wijnen een erg unieke smaak.

Over de Alentejo             

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is de Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: de Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt.