5 toffe langeafstandswandelingen in Zuid-Tirol

Genieten van unieke landschappen, sporten of de dagelijkse stress achter je laten - er zijn vele redenen om regelmatig te gaan wandelen en het wordt steeds populairder. Bij langeafstandswandelingen kan je het alledaagse leven even achter je laten en tijdelijk wegdromen bij de schoonheid van de natuur. Te midden van de Dolomieten, brede valleien en wijngaarden ligt het unieke landschap van Zuid-Tirol. Of je nu in de stemming bent om een week of een maand te wandelen, er zijn veel lange afstand wandelroutes in Zuid-Tirol die je uitnodigen om je rugzak te pakken en erop uit te gaan! 

1. Doloramaweg:

Een adembenemende route is de Doloramaweg. Tijdens een meerdaagse wandelroute loop je vanaf de Rodenecker en Lüsner Alm berg tot het dorp Lajen. Een onvergetelijke wandelervaring door de dalen en bergen van de Zuid-Tiroolse Alpen. In totaal bedraagt het wandelavontuur ongeveer 61 kilometer en 2.356 meter hoogteverschil in vier etappes. De totale duur van de wandeltocht is circa 20 uur en gaat over comfortabele bos- en wandelpaden. De Doloramaweg is een unieke ervaring wanneer je op zoek bent naar een vakantie in de natuur omgeven door spectaculaire bergpanorama’s, onbeschrijfelijk mooie zonsondergangen en ruige natuur.

2. Hufeisen tour:

De Hufeisen tocht is een zeven daagse trektocht door de Sarntaler Alpen. De route loopt door het hart van Zuid-Tirol via glooiende weiden, over bergtoppen en bergpassen langs ongerepte natuur. Tijdens de tocht wordt je beloond met fantastische uitzichten over de Dolomieten, Zillertaler Alpen tot aan de Ortler regio. De klassieke hoefijzer tocht begint in het oostelijke Val Sarentino/Sarntaler Alpen, omvat 7 of 8 etappes en loopt tegen de klok in richting Meran/Merano.

3. Ortler Höhenweg:

De Ortler High Mountain Trail strekt zich uit rond het Nationaal Park Stilfersjoch en is één van de mooiste hoogte routes in het Alpengebied. De trail biedt een zeer unieke ervaring in de natuur door zijn hoogte en gletsjer terreinen. Over het hele traject gemeten moeten er 8.126 hoogtemeters overwonnen worden en in bepaalde secties van de route bereik je een hoogte van meer dan 3.000 meter. Daarmee is het een van de moeilijkste hoogteroutes in het hele Alpengebied en dit vraagt zelfs van de meest ervaren bergwandelaar doorzettingsvermogen. Tredzekerheid, conditie en een adequate uitrusting zijn basisvoorwaarden voor de zevendaagse tocht. Het inhuren van een berggids is aan te bevelen. De afzonderlijke etappes van de rondwandeling zijn ook geschikt als mooie dagtocht te midden van een uitbundige flora en fauna.

4. Dolomites UNESCO Geotrail:

De Dolomieten UNESCO Geotrail is een wandelroute waar je de fascinerende geschiedenis van het ontstaan van de Dolomieten ontdekt in 10 etappes. Sinds 2009 zijn de Dolomieten UNESCO-werelderfgoed. De markante rotsformaties bieden namelijk niet alleen een adembenemend berglandschap, maar ook duidelijk, gesteentelaag voor gesteentelaag, een fascinerende ontwikkelingsgeschiedenis. Op de Dolomites UNESCO Geotrail leer je hoe in meer dan 200 miljoen jaar uit een tropische zee met atollen, vulkanen en koraalriffen de versteende archipel van nu is ontstaan. De wandeling gaat vanaf de canyon Bletterbachschlucht bij Bolzano/Bozen door het hart van de Dolomietenregio en eindigt in Sesto/Sexten in het dal Hochpustertal.

5. Dolomieten zonder grenzen:

De Dolomieten zonder grenzen is een project ontstaan uit het idee dat de Dolomieten niet langer een barrière moeten zijn, maar een plaats van ontmoeting en vriendschap. Het is een unieke trekking route op grote hoogte gecombineerd met 12 Via Ferrata routes. Het project strekt zich uit over de gebieden van de Cadore en het Hochpustertal, het gebied van de Drei Zinnen helemaal tot aan het Tiroler Gailtal. Daarnaast kent de route ook veel historie omdat het je leidt over oude oorlogspaden, langs loopgraven en voormalig oorlogsterreinen. Een alpiene ervaring voor grote bergliefhebbers.

Over Zuid Tirol

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. De bergen in dit gebied staan bekend als de Dolomieten. Het is er maar liefst 300 dagen per jaar zonnig, waardoor het de ideale bestemming is voor outdoor liefhebbers. Culinair genieten is in dit gebied, met de grootste dichtheid van Michelin-sterren per vierkante kilometer in Italië, zeker mogelijk.  Door de rijke en roerige geschiedenis van Zuid-Tirol is er op cultureel vlak veel te bezoeken en te bewonderen.  Kijk voor meer informatie over Zuid-Tirol op https://www.suedtirol.info/nl

Fotocredits

Dolorama © Thomas Monsorno
Dolorama © Thomas Monsorno
IDM Südtirol-Alto Adige © Clemens Zahn
IDM Südtirol-Alto Adige © Damiano Levati
IDM Südtirol-Alto Adige © Andreas Mierswa
IDM Südtirol-Alto Adige © Tobias Kaser