DE MOOISTE TIJD VAN HET JAAR: DE KERSTPERIODE IN INNSBRUCK

 

31 oktober 2023 - Wanneer de hele stad in feestelijke verlichting straalt, van alle kanten lieflijke wijsjes te horen zijn en de steegjes vervuld zijn van verleidelijke geuren, dan is de Kerstperiode in Innsbruck begonnen. Innsbruck wordt opnieuw omgetoverd tot een fascinerend winterwonderland waarbij de kerstmarkten in de stad zorgen voor een feestelijke stemming. Dit jaar viert de stad nog eens extra feest met het 50-jarig jubileum van de markt in het historische stadscentrum. De kerstmarkt van Innsbruck betovert reeds sinds een halve eeuw de stad waarvoor men vanuit heinde en verre naar de stad afreist. De kerstmarkt is voor velen een vaste prik in de agenda en wordt gezien als uitje om het dagelijkse leven even te laten voor wat het is en om te genieten van de sprookjesachtige wereld.

© Innsbruck Tourismus / Danijel Jovanovir

In de sporen van het verleden: 50 jaar Kerstmarkt in het historische centrum
Er is meer dan genoeg te beleven bij de traditionele kerstmarkt in het hart van de stad. De markt heeft zo’n 70 kramen die kunst, handwerk en allerlerlei andere verrassingen aanbieden. Op de markt, omgeven door de gevels van de middeleeuwse huizen met het beroemde ‘Huis met het Gouden dak’ op de achtegrond zijn culinaire klassiekers te verkrijgen zoals Kiachl, kastanjes, warme Glühwein en nog veel meer lekkernijen. Met de Amraser torenblazers die de sfeer afmaken door kerstliederen te spelen en met oog op Innsbrucks bekendste en hoogste kerstboom vol versiering is de sfeer geweldig. De kerstboom is te bewonderen vanaf 15 november.

© Innsbruck Tourismus / Christof Lackner

“Er was eens …”: fantastische avonturen in de Märchengasse (Sprookjessteeg)
Een uitstapje naar de kerstmarkt in het historische centrum is ook voor kinderen een bijzondere belevenis. Daar zorgen in de eerste plaats de vele levensgrote figuren voor, die aan de gevels en vensterbanken van de huizen in de Märchengasse hangen en (niet alleen) bij kleine bezoekers voor grote ogen zorgen. Naast oude bekende helden en heldinnen zijn er tegenwoordig enkele nieuwe gezichten te ontdekken, onder andere Rapunzel, Vrouw Holle en Pinokkio. Daarnaast wordt er tweemaal per dag een optocht gereden door een heuse theaterwagen die sprookjes tot leven brengt.  En wie daarna nog steeds geen genoeg heeft van de fantastische verhalen, kan een omweg naar de Riesengasse (Reuzensteeg) nemen, die haar naam net als de Märchengasse alle eer aandoet. Er staan hier namelijk reuzenpoppen. 

© Innsbruck Tourismus / Daniel Zangerl

Ontdekken: de kerstmarkten van Innsbruck
Naast de grote, traditionele kerstmarkt in het centrum van de stad zijn er nog zes andere kerstmarkten verspreid over de stad. Elke kerstmarkt is net een  beetje anders en het is daarom  zeker de moeite waard ze allemaal een bezoek te brengen.

De kerstmarkt op de Marktplatz (15 november t/m 23 december 2023) richt zich bijvoorbeeld met zijn sprookjesuren, poppenkastuitvoeringen en een nostalgische carrousel speciaal op gezinnen, terwijl de kerstmarkt in de Maria Theresien Straße (25 november t/m 6 januari 2024) eerder modern vormgegeven is. Naast ronduit de beste uitzichten over de stad en omgeving is er ook een Kerstmarkt op de Hungerburg aanwezig (24 november t/m 6 januari 2024) en de Kaiserweihnacht op de Bergisel (17 november t/m 23 december 2023), die naast handwerkkunst en lokale hapjes ook met prachtige uitzichten op de feestelijk verlichte stad bekoren. Klein maar fijn zijn de markten in de wijken St. Nikolaus (24 november t/m 23 december 2023) en Wilten (27 november t/m 23 december 2023). Kortom, met de keuze uit de zeven kerstmarkten van Innsbruck is er voor ieder wat wils.

© Innsbruck Tourismus / Christof Lackner

Tip: LUMAGICA Innsbruck: een verlichte reis door de Hoftuin
Naast de Kerstmarkten heeft de hoofdstad van Tirol in de kerstperiode nog meer te bieden. In de  Hoftuin, niet ver verwijderd van de Kerstmarkt in het historische centrum, is het magische lichtjespark LUMAGICA te vinden, een ander winterhoogtepunt van de stad. Dit jaar vindt dit spektakel voor de vierde keer plaats. Deze editie staat in het teken van een ‘reis door de tijd’. Een route van ongeveer een kilometer leidt langs de talrijke lichtsculpturen en abstracte elementen tot en met dieren en mythische wezens. LUMAGICA Innsbruck is van 18 november t/m 28 januari 2024 te zien.

© Innsbruck Tourismus / Danijel Jovanovic

Over Innsbruck Tourismus
Innsbruck Tourismus is de officiële bestemmings-managementorganisatie van de regio Innsbruck, die zich vanaf de hoofdstad van de deelstaat Tirol over meer dan 40 plaatsen in de omgeving uitstrekt – van het Inntal naar het Mieminger Plateau en via Kühtai tot in het Sellraintal. Met jaarlijks bijna 3,5 miljoen overnachtingen (stand 2019) behoort de regio Innsbruck tot de grootste toeristische instituties van Oostenrijk en zij is een unieke symbiose tussen de levendige urbane omgeving en de fascinerende alpiene bergwereld. Veelzijdige stedelijke flair en sightseeing bevinden zich op slechts een kattensprong van de volgende fiets- of wandeltocht, de dichtstbijzijnde skibeleving of winterwandeling. De gratis gastenkaart Welcome Card is de sleutel tot ongelimiteerde veelzijdigheid van de regio: met het gratis gebruik van het openbaar vervoer kunnen zowel op hoogte als dwars door de regio vele hoogtepunten op duurzame en comfortabele wijze worden beleefd. Voor de ongeveer 90 medewerkers en medewerksters staat de gast in het middelpunt van hun denken en handelen. Door hun enthousiasme voor het alpien-urbane gebied bezorgen zij hun gasten datgene waar hun eigen hart sneller van gaat kloppen, en bieden zij op deze wijze telkens weer onvergetelijke vakantiebelevenissen in harmonie met mens en natuur. Met in totaal 13 Tourismus Informationen (VVV’s) is Innsbruck Tourismus dicht bij zijn gasten, te midden van de actie en volgens de moderne tijdgeest – een draaipunt en centrum voor authentieke verhalen en persoonlijke impressies van lokale karakters, die zijn terug te vinden op de populaire Blog en de sociale mediakanalen onder #myinnsbruck.