Als een vis in het water, in de Alentejo

Wie in de zomer van 2022 of het najaar naar Portugal wil en van water houdt, die moet beslist naar de regio Alentejo. In het binnenland zijn er rivieren, meren en stuwmeren voor waterpret. De kust van Alentejo aan de Atlantische oceaan is verrassend veelzijdig. Hier de top 6 van het waterplezier!

1. Watersport op eindeloze meren

Het Alqueva stuwmeer, een van de grootste kunstmatige meren van Europa met een oppervlakte van 250 km2, is een belangrijke spot voor watersporten. Niet alleen voor zeilen, windsurfen, kanovaren en kajakken, maar ook om te waterskiën, suppen of wakeboarden. Maar er zijn nog meer meren in het binnenland van de Alentejo voor sportieve waterpret. Bekende plekken zijn Montargil, Caia, Odivelas, Divor, Vale de Gaio en Santa Clara.

2. Actie op zee

Door het mooie weer, de prachtige golven, de rustige stranden, de surfscholen en surfclubs is de kust van Alentejo een fantastische surfbestemming. In het noorden, in de omgeving van Comporta, zal de beginnende surfer de wat rustigere golven en de ongedwongen sfeer waarderen. Hoe zuidelijker hoe uitdagender de golven. Surfers genieten op metershoge golven in Porto Covo, Malhão en Aivados. Het strand van São Torpes is een spot voor ervaren surfers. De surfschool is er het hele jaar open en er zijn internationale competities. Vila Nova de Milfontes, in het zuidwesten van de Alentejo, is een van de beste surfbestemmingen.

3. Plezier op de rivier

De rivierstranden in Mértola, Odemira, Mourão en Monsaraz zijn de beste spots van Portugal om te kanoën, kajakken, roeien, waterskiën, windsurfen, jetskiën en zwemmen. Een tip voor een rustige kanotocht is de Mira rivier bij Odemira. Er valt van alles te zien langs het water, van reigers en veel groen tot landerijen of verlaten boerderijen.

4. Strand- en zwemfun

De kust in Alentejo heeft veel gezichten. Steile kliffen, idyllische strandjes in kleine beschutte baaien, kilometers lange zandstranden, witte duinen en blauwe lagunes. Nergens is het echt druk. Veel stranden hebben het eco-label ‘Blauwe Vlag’. Een van de geliefkoosde verblijfplaatsen is Comporta. Het water is er kristalhelder en het witte zandstrand wordt afgezoomd met dennenbossen.

Vila Nova de Milfontes is ook een populaire badplaats die echt niet te druk is. Het is een reisbestemming om te zonnen, wandelen, baden in de monding van de rivier Mira en watersporten te beoefenen. Waar de rivieren uitmonden in zee liggen de stranden sowieso aan rustig water en kunnen ook kinderen veilig baden. Ook het rivierstrand Mourão aan het Alqueva stuwmeer is superrustig, ideaal om te relaxen en leuk voor groot én klein.


5. Varen en dolfijnen spotten

De wijde riviermonding van de Sado nabij Tróia is de woonplaats van een van de laatste kolonies rivierdolfijnen in Europa. Er zijn georganiseerde boottochten om de dieren van dichtbij te observeren. Maar ook zonder dolfijnen kun je de ogen hier de kost geven!

Voor rustige boottochtjes is het Alqueva stuwmeer uiteraard ook erg geschikt. Je kunt er trouwens een woonboot huren, zelf varen én overnachten op het meer.

6. Karper, forel of snoekbaars? Vissen maar!

De stuwmeren en rivieren in Alentejo zitten vol vis. Vissen is mogelijk op snoekbaars, forel, barbeel, meerval en karpers. Populaire vissersplaatsen zijn de reservoirs van Santa Clara, Fonte de Serne, Maranhão en Montargil. Hengelaars trekken naar de rivier Raia met zijn tien kilometer lange hengelzone. En de oceaankust is ideaal voor sportvissers. Uiteraard kun je ook meevaren met een vissersboot, de oceaan op voor het grote werk.

Over de Alentejo             

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is de Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: de Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt.