L’Agence Savoie Mont Blanc doet barometeronderzoek

Winter 2022-2023: wat zeggen de onderzoeken over het reisgedrag van de Nederlandse reizigers dit winterseizoen ?

17-10-2022 - Van 1 tot 9 september heeft L’Agence Savoie Mont Blanc een barometeronderzoek verricht onder de Franse en buitenlandse markt die jaarlijks op wintersport gaan. Dit onderzoek is gedaan om te achterhalen in hoeverre de belangrijkste markten van plan zijn om op wintersport te gaan dit winterseizoen. De markten die zijn ondervraagd zijn Frankrijk, Engeland, België en Nederland. In totaal zijn 1.675 mensen ondervraagd, waarvan 530 afkomstig uit Engeland, België en Nederland. Dit barometeronderzoek wordt naast de enquête van Wintersport.nl gelegd om te kijken wat de belangrijkste trends en ontwikkeling op de Nederlandse markt zijn. 


Het verlangen om te skiën blijft even sterk voor de meeste markten

De afgelopen twee jaar zijn toeristen beperkt geweest in het plannen en boeken van hun vakanties als gevolg van de corona pandemie. Uit de onderzoeken is naar voren gekomen dat de Nederlanders en de Belgen staan te springen om op wintersport te gaan. Uit het barometeronderzoek komt naar voren dat 5 van de 10 Nederlanders en Belgen deze winters op de ski's zal staan. Ze hebben vertrouwen in dit seizoen, een groot gedeelte van de ondervraagden heeft zelfs al een boeking gedaan voor het aankomende seizoen. 

Ook in Frankrijk is er veel verlangen om te skiën, 3 van de 10 Fransen heeft hun verblijf in de bergen al geboekt. 6 van de 10 Fransen twijfelen nog of ze op wintersport willen gaan. Veel van deze twijfelaars zullen waarschijnlijk wel op wintersport gaan vanwege de ruimte en de natuur. 

De Britten zijn nog wat minder enthousiast tijdens het boeken van hun wintersport. Slechts 3,5% van de ondervraagde Britten verwacht op wintersport te gaan deze winter. Dit lage percentage heeft vooral te maken met de inflatie en de geopolitieke situatie. 

 

Welke coronamaatregelen zijn acceptabel volgens de Nederlanders tijdens de wintersport

Dat corona op een lager pitje gezet is voor veel Nederlanders is duidelijk geworden uit de enquête die in Nederland gehouden is. Meer dan driekwart van de Nederlanders maakt zich helemaal geen zorgen meer om corona. 8% geeft aan niet op wintersport te gaan als er een vorm van maatregelen aanwezig is op de bestemming. De grote meerderheid gaat akkoord met maatregelen zoals QR-codes en mondkapjes. Hier zijn ze inmiddels aan gewend en het plezier van de wintersport maakt dat dit geen probleem op zal leveren. Wel is er een kleine verdeeldheid in de keuze voor een gebied of land. Nederlanders zijn dit jaar in sommige gevallen wel geneigd te kiezen voor een land met minder strenge coronamaatregelen. Echter geeft 65% van de ondervraagden aan te kiezen voor hun eerste keuze en niet af te wijken voor de maatregelen.


Inflatie is nog niet van grote impact op het aantal boekingen

Op de Nederlandse markt is onder andere gekeken naar de invloed die de inflatie zal gaan hebben op het boekingsgedrag voor het komende wintersportseizoen. Meer dan de helft van de ondervraagden maakt zich zorgen om de huidige inflatie. 40% van de ondervraagden van het Nederlandse onderzoek, geeft aan in ieder geval niet te willen bezuinigen op de wintersport. Een kwart van de ondervraagden geeft wel aan dat de inflatie impact zal hebben op de restaurantbezoeken tijdens de wintersport. Qua accommodatie geeft 20% aan dat zij wellicht een goedkopere optie zullen overwegen. 


Bij Savoie Mont Blanc boek je een vakantie vol zekerheid

De afgelopen jaren is er een bepaalde behoefte ontstaan aan zekerheid bij het boeken van onze vakanties. Om daarop in te spelen biedt Savoie Mont Blanc het Ski M'arrange programma al bij 14 organisaties op de Franse markt en bij Sunweb op de Nederlandse markt aan.  Met het Ski M'arrange programma kan de vakantieganger zelf bepalen hoe hij op vakantie gaat. Je boekt de vakantie precies zoals jij het wilt, heel vroeg of juist last minute. Met het Ski M'arrange programma is alles mogelijk. Op vakantie van dinsdag to vrijdag of juist woensdag tot zaterdag. Er zijn altijd aanbiedingen voor alle smaken en alle budgetten. Ook het boeken van activiteiten wordt nog makkelijker bij Savoie Mont Blanc. Met het platform Savoie Mont Blanc Explore kun je de leukste activiteiten gemakkelijk boeken. Zo geniet jij van jouw vakantie precies zoals jij wilt. 

 

Verduurzaming in Savoie Mont Blanc

In Savoie Mont Blanc is sinds oktober dit jaar een duurzame en flexibele oplossing gekomen voor het transport van de vakantiegangers. Via het boekingsplatform 'Go Savoie Mont Blanc' kunnen wintersporters zich tot aan de deur laten brengen met verschillende transportmogelijkheden. Hierbij wordt gekeken naar de minst vervuilende optie.  Dit platform zal op 10 november van start gaan. 

Uit het onderzoek van de Nederlandse Ski Vereniging blijkt dat de Nederlandse wintersporter nagenoeg geen rekening houdt met klimaatverandering tijdens zijn wintersport. Het is dan ook super goed dat Savoie Mont Blanc besloten heeft hier op eigen initiatief mee aan de slag te gaan.  Met de hulp van een gespecialiseerd platform hebben ze een platform ontwikkeld wat de wintersporters een duurzame oplossing aanbiedt. 

 

Nederlanders akkoord met lichte aanpassingen om energie te besparen

We zijn er dus achter gekomen dat de inflatie de Nederlanders niet direct tegenhoud om op wintersport te gaan. Ze zullen hooguit ter plekke andere keuzes maken dan normaal. Wat uit de enquête wel gebleken is, is dat er bepaalde punten belangrijker zijn dan andere tijdens een wintersport. Zo geeft 70% van de ondervraagden aan dat ze het niet acceptabel vinden als er liften gesloten worden om energiekosten te verminderen. 73% vind het ook niet acceptabel om pistes af te sluiten. Ook kortere openingstijden worden niet gewaardeerd door 58% van de ondervraagden. 

 

Wat veel Nederlanders wel zien zitten is het uitzetten van de stoelverwarming van de skiliften. Dit is een minimale aanpassing waar hun skiplezier niet van achteruit zal gaan. Het omlaag draaien van de thermostaat in de hotels en de accommodaties is een maatregel waar 82% achterstaat.  Met deze kleine aanpassingen kan er ook in de skigebieden energie bespaard worden en draagt iedereen zijn steentje bij. 
Al met al is het een positief vooruitzicht voor het winterseizoen. Het toerisme naar de Franse gebieden neemt toe, we staan te springen om op wintersport te gaan na twee lastige jaren.  Hoewel de toekomst onzeker is wat betreft inflatie en de verschillende crisissen die daarbij komen kijken ziet het winterseizoen van 2022-2023 er hoopvol uit. 

Voor dit artikel hebben we informatie gehaald uit de onderzoeken van Savoie Mont Blanc en Wintersport.nl.


Over Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Het is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. Het gebied herbergt 112 van de beste en meest gerenommeerde resorts ter wereld. Dat betekent een berg-walhalla met majestueuze bergtoppen en prachtige vergezichten. Savoie Mont Blanc is daarmee zeer aantrekkelijk in het zomerseizoen, tussen de vier grote meren en bergen. Het is een paradijs voor bergliefhebbers, met uitgestrekte beschermde gebieden, een nationaal park (La Vanoise), twee regionale parken (Bauges en Chartreuse) en vele natuurreservaten. Kijk voor meer informatie op https://www.savoie-mont-blanc.com/en