Ontdek de top 5 van duurzame initiatieven op Barbados

 

23 januari 2024 - Barbados, geroemd om haar prachtige witte zandstranden, zet zich middels het project ‘Mindful Travel Barbados’ in voor duurzaam toerisme. Een van de doelstellingen is om tegen 2030 plasticvrij en volledig groen en koolstofneutraal te zijn. Het eiland heeft diverse duurzame initiatieven zoals elektrische bussen, duurzame hotels, tegengaan van voedselverspilling en plastic vervangen door duurzame materialen. Bezoekers die tijdens hun bezoek aan het eiland hun steentje willen bijdragen aan het welzijn van dit eiland, kunnen via Mindful Travel Barbados uit een aantal duurzame community projecten kiezen, waar iedereen welkom is een bijdrage te leveren.

1. Plasticvrij in 2030
Barbados heeft concrete stappen ondernomen om duurzaam toerisme te bevorderen, waaronder het invoeren van wetgeving tegen plasticvervuiling. Sinds april 2020 is het gebruik van eenmalig plastic op het eiland verboden.

© Barbados Tourism Marketing Inc.

2. Groene verblijfsopties
Barbados bevordert duurzaamheid in de hotelindustrie, met de Eco Lifestyle Lodge als voorbeeld. Dit boetiekhotel aan de oostkust van het eiland integreert duurzaamheid op verschillende niveaus. Het Eco-restaurant volgt een 'farm to table' concept, waarbij samenwerking met lokale boeren zorgt voor verse, biologische ingrediënten. De oprichters van de Lodge beheren ook Eco Skywater, een onderneming die met een op zonne-energie werkende installatie op duurzame wijze meer dan 1.000 liter water per dag kan produceren om waterschaarste te bestrijden.

© Barbados Tourism Marketing Inc.

3. Herbeplanting van koralen
Met prachtige koraalriffen omringd, zet Barbados zich in voor de bescherming ervan tegen plastic afval en vislijn schade. Initiatieven zoals Corall Barbados en Barbados Blue Water Sports bieden acties en educatie voor koraal behoud. Bezoekers kunnen deelnemen aan herplantingactiviteiten en zelfs koraal 'adopteren'.


4. Duurzaam Transport
De overheid van Barbados stimuleert duurzaam reizen met de introductie van elektrische bussen en een ambitie om tegen 2030 over te schakelen op volledig elektrisch of alternatief aangedreven openbaar vervoer. Hybride en elektrische auto’s zie je ook steeds meer terug in het straatbeeld.

© Barbados Tourism Marketing Inc.

5. Duurzaam reizen met Mindful Travel Barbados
'Mindful Travel Barbados' is een initiatief waar bezoekers kunnen bijdragen aan community projecten. Projecten zoals het planten van een boom, bedreigde schildpadden redden, het schoonhouden van zee en strand of het meehelpen in de ‘soepkeuken’ om de meest kwetsbare inwoners van het eiland te voorzien van een warme, voedzame soep behoren tot de opties.

Succesverhalen van duurzame projecten op Barbados

- Richard Haynes Boardwalk: Dit wandelpad is gelegen aan de zuidkust van Barbados en is 1,2 kilometer lang. Dit pad werd in eerste instantie aangelegd om de kustlijn te stabiliseren en de bedrijven en woningen langs dit kustgebied te beschermen tegen de hoge golven. De structuur is specifiek ontworpen met het oog op de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast is het een hotspot voor culturele, economische en recreatieve activiteiten zoals bruiloften, yogalessen en andere sociale evenementen.

- Schoonmaakacties: Er zijn meerdere organisaties op Barbados die zich hard maken voor het schoonhouden van de stranden en de zee. Dit draagt bij aan het behoud van de prachtige stranden en helpt de honderden bedreigde schildpaddensoorten te overleven.

- Bedreigde schilpadden: Barbados is het thuis van drie bedreigde schildpadsoorten: de groene zeeschildpad, de Karetschildpad en de Lederschildpad. Deze schilpadden nestelen zich op de stranden van Barbados. De hoeveelheid schilpadden die op het eiland leven neemt sterk af, door de kustontwikkeling, jacht en klimaatverandering. Om die reden is het Barbados Sea Turtle Project opgericht. Dit project, dat inmiddels al 30 jaar bestaat, heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan het illegaal maken van het jagen op schildpadden in Barbados. Als toerist kun je je aansluiten als vrijwilliger om mee te helpen en je steentje bij te dragen tijdens je bezoek aan het eiland. 

Barbados is niet alleen een bestemming, maar wijdt zich volledig aan een groenere toekomst. Ontdek de prachtige natuur, cultuur en geschiedenis van dit duurzame paradijs. Barbados verwelkomt bezoekers het hele jaar door. Voor meer informatie over de duurzame projecten en initiatieven, bezoek de website.

                                                                                

© Barbados Tourism Marketing Inc.

Over Barbados
Barbados, gelegen in de oostelijke Caraïben, is een idyllisch eiland dat bekend staat om zijn witte zandstranden, kristalhelder turquoise water en levendige koraalriffen. Het is niet alleen een populaire toeristische bestemming vanwege zijn adembenemende landschappen, maar ook vanwege de warme gastvrijheid van de lokale bevolking, die de rijke cultuur van het eiland weerspiegelt. Met een mix van koloniale invloeden en een levendige Caribische sfeer, biedt Barbados een scala aan activiteiten, variërend van ontspannen zonnebaden tot het verkennen van historische bezienswaardigheden zoals de indrukwekkende Garrison Savannah. Het eiland staat ook bekend om zijn levendige festivals, smakelijke lokale gerechten zoals cou-cou en flying fish, en de opwindende ritmes van calypso-muziek. Barbados is werkelijk een parel in de Caribische Zee, waar bezoekers kunnen genieten van een perfecte mix van natuurlijke schoonheid en culturele ontdekkingen. Bezoek de website: www.visitbarbados.org